Isnin, 22 Julai 2013

Inilah Cabaran


Assalamualaikum

Setelah saya berhenti kerja di Samsung SDIEM sebuah company yang menghasilkan bateri kini saya berkhimat di Sebuah syarikat terkemuka di Malaysia iaitu TNB Janamanjung yang merupakan anak syarikat TNB Generation. Syarikat yang menghasilkan tenaga elektrik dengan kekuatan 2100MW bagi menampung permintaan tenaga elektrik di Malaysia.

Sebenarnya permohonan saya untuk berkerja di sini mengambil masa hampir satu tahun sebelum dipanggil untuk temuduga. akibat terlalu lama dan tekanan kerja di Samsung dahulu membuatkan saya terfikir untuk melanjutkan pelajaran di peringkat Degree dan di bawah naungan Petronas iaitu Instep. jika tidak terdapat pangilan kerja yang bersesuaian. 

Hasilnya selepas setahun barulah pangilan temuduga saya perolehi setelah beberapa kali melakukan follow up. Banyak prosedur-prosedur yang perlu saya tempuh sebelum dapat berkhimat di sini antaranya peperiksaan , temuduga dan pemeriksaan kesihatan.

Hal ini jugalah yang membuatkan saya terpaksa menolak tawaran melanjutkan pelajaran di peringkat degree dan dari pihak instep. kerana telahpun mempunyai kerja yang tetap dan masa depan yang saya anggap cerah. alhamdulillah pada tahun ini semua usaha yang saya usahakan membuahkan hasil tanpa pernah ingin berputus asa.

Bagi saya bukan mudah untuk masuk berkerja di sini kerana sy tidak mempunyai saudara mara dan sahabat handai yang mampu menjelmakan peluang kepada saya. cuma yang saya mampu harapkan ialah usaha yang berpanjangan atas usaha saya sendiri. Nasihat saya jangan mengharapkan belas dari orang tanpa usaha kita sendiri.

Kini saya ditempatkan berkerja di atas sebuah unit boiler yang setinggi 90 meter. manakala persekitaranya agak panas. tapi inilah merupakan cabaran bagi saya berdasarkan sijil yang saya perolehi. bagi saya bidang penjanaan ialah bidang yang mampu membawa anda pergi jauh kerana merupakan bidang yang kedua terbesar selepas industri minyak dan gas.

 Ini adalah usaha saya setelah gagal dan menempuh banyak halangan yang mencabar. gunakanlah pengalaman yang anda tempuh untuk berjaya di kemudian hari. Tanpa merempuh halangan maka tiada kata Menang.

Sekian

Tiada ulasan: