Ahad, 10 Februari 2013

Perancangan Masa Depan UPU

Assalamualaikum



Alhamdulillah akhirnya ada masa juga untuk diluangkan bagi mengisi UPU kemasukan bagi pelajar diploma bagi menyambung pelajaran dalam peringkat ijazah september ini.. korang mcm mana dh isi belum??


Maklumlah orang dh berkerjaya nk luangkan masa pergi Cibercafe pun tak sempat.. cuti pun luangkan diri di rumah untuk berehat.. kerja shift nie badan agak penat tapi jangan jadi alasan ini kes besar melibatkan masa depan.. so rasanya kt sini ada tips sikit la yang boleh dikongsikan.. 

Jika korang budak2 lepasan Spm tentu agak sukar nk buat pilihan.. kadang2 ada sampai yang terpaksa pilih walaupun x minat.. budak2 diploma pula mungkin akan teruskan kos yg sama maklumlah dah nampak ruang kerjaya.. so untuk budak2 Spm la kn.. jika nk pilih kos tu rujuk keputusan Spm subjed apa yg mendapat keputusan yg cemerlang.. contohnya fizik so engineering la tempat yang terbaik untuk korang.. kimia myb kedoktoran dan kalau bahasa pula rasanya pilihlah bahagian bahasa atau sastera.. 

just perlukan minat.. kalau betul2 kita minat tentu kita akan buat secara bersungguh kan.. tapi lihat juga pada kemampuan.. kalau rasa sem 2 dh nak Give Up lebih baik pikir 2/3 kali.. bukan apa jangan bazir masa.. ia adalah masa depan kita.. perancangan harus betul supaya kita tak kecewa di kemudian hari.. 

Apa yang korang harus buat.. pastikan PILIHAN PERTAMA yang betul2 korang minat.. ada seorang pensyarah UTM beritahu.. bahawa pilihan pertama myb pilihan terakhir.. pilihan ke dua atau tiga kemungkinan akan dapat jika terdapat KEKOSONGAN.. 

Bagi lepasan diploma jika pointer x berapa strong dicadangkan atau dinasihati pilihlah Universiti2 baru seperti Universiti Malaysia Pahang, Universiti Malaysia Perlis dan seangkatan.. sebab mudah nk tembus masuk kerana kurang pesaingan.. kalau nak masuk Universiti Malaya Atau Universiti Teknologi Malaysia ka pastikan 4.0 grade tau.. sbb persaingan mmg sengit disebabkan nama Universiti besar..

So apa Adahal yang diperlukan adalah segulung Ijazah bukan nya nama Universiti pun.. UTM ka UM ka UMP ka tetap adalah ijazah.. kalau nk kata graduan UTM banyak dapat kerja sbb nama U?? berapa peratus sangat?? jangan risau la rezeki tetap ada yang penting jangan putus asa.. 

Inilah kos yang terbaik bagi masa depan diri ini.. tiga diantaranya engineering disebabkan nk ikot jurusan diploma dan dh nampak perjalanan nya dah harus dipersiapkan dengan perancangan.. 


Inshaa Allah harap Allah permudahkan segalanya bagi Kita.. 

Hasbunallah Wani'mal Waqeel.
" Cukuplah Allah sebagai penolong dan DIA lah sebaik-baik penolong "


2 ulasan:

Lina Hamiedah berkata...

ko dpt smbung ke ?? waahh thniah ya... aq ni mls dah nak smbung study.. aq nak keja dah.. xnak nyusahkan fmly dah... hehehe.. tp insha Allah aq akan smbung melalui PJJ lak... nak guna duit sndri

Mijaa berkata...

thanks for sharing, memang tak tahu lah nk pilih course apa -..-
pening2..